• 2024-07-29

Sverige besegrar Spanien i OS | OS 2024

Sverige var pressat efter förlusten mot Tyskland i lördags i premiären av OS-handbollen här i Paris.Stryk även i måndagseftermiddagens match mot Spanien skulle med största sannolikhet innebära någon av giganterna Frankrike eller Danmark i en eventuell kvartsfinal.I den fräcka arenan Paris Sud 6 inledde Tobias Thulin i det svenska målet medan Felix Möller ersatte muskelskadade Max Darj.Sverige, som hade bättre fart och släppte bollen tidigare än mot tyskarna, fick Max handbollsexpert Matilda Boson att tidigt ta till hyllningsorden.– Härligt att (Tobias) Thulin kommit i gång med flera bra ingripande, konstaterade hon efter dennes tidiga straffräddning.Lagen följdes åt innan svenskarna fick en ledning med två mål när Jonathan Carlsbogård gjorde 8–6. Som följdes av Sebastian Karlssons vackra kantavslut till 9–6.Sverige såg först till att bibehålla försprånget med tre innan spanjorerna krympte det ju närmare slutet på första halvlek vi kom. När de 30 minuterna var över stod det 11–11 genom bland annat två straffmål av Aleix Gomez.Dröminledning av SverigeSverige fick en dröminledning på andra halvlek genom aggressivitet i försvaret och ös i offensiven.När det gått knappt fem minuter var ställningen plötsligt 16–12. Och då hade Lucas Pellas dessutom bränt en straff (som senare blev ytterligare en).– De spelar som skjutna ur en kanon, menade expert Boson i Max.Efter två raka straffmissar av Pellas skickades i stället Hampus Wanne in vid 19–17 – och utökade på sin straff till 20–17. Med kvarten kvar – efter att Felix Claar vuxit ut till matchens gigant tillsammans med Thulin– var den svenska ledningen fem mål, 22–17.Men mot Spanien går det aldrig att luta sig tillbaka. Även om Wanne missade en straff kunde han anfallet efter sätta bollen fanns det en liten ängslan.Den oron försvann dock när Sverige storspelade och vann till slut med 29-–26.