• 2024-07-14

Spanien vinner EM-guld | Fotboll

Räkna med att det kommer dansas på de spanska gatorna i natt.Spanien är Europamästare för fjärde gången i historien. En historisk fjärde titel som innebär att Spanien är mesta EM-mästare – i ensamt majestät.Talangerna bakom Spaniens mål – och bjöd på dansDen första halvleken blev en tillknäppt historia – med viss spansk oro. Det efter att nyckelspelaren Rodri tvingats byta med en befarad skada.Men bara minuten in i den andra halvleken sköt decibelnivån i taket. Efter ett fint förarbete från Dani Carvajal och Lamine Yamal kunde Nico Williams avsluta med ett kliniskt skott i mål. De båda ynglingarna Yamal, 17 och Williams, 22, firade målet med en dans. Englands förbundskapten Gareth Southgate såg hur Spanien tog över matchbilden allt mer – vilket fick honom att göra ett par noterbara förändringar. Succébytet – inhopparen målskytt direktEfter timmen spelad byttes den stora målskytten Harry Kane ut. In kom semifinalhjälten Ollie Watkins. Därefter valde Southgate att byta in Chelsea-mittfältaren Cole Palmer i den 70:e minuten.Ett succébyte skulle det visa sig. För tre minuter senare var det kvitterat – genom Cole Palmer.Oyarzabal hjälte – efter VAR-drama: ”Såg orolig ut”Men det var en annan inhoppare som stal showen – och frälste en hel nation. I den 86:e minuten vräkte sig Mikel Oyarzabal fram och bredsidade in 2–1. Det krävdes en längre VAR-granskning för att klargöra att Oyarzabal var på rätt sida linjen.  – Han (Oyarzabal) såg lite orolig ut efter målet, säger Hasse Backe i TV4.Målet godkändes – efter att spanjoren varit någon centimeter på rätt sida.Resultatet stod sig matchen ut och Spanien kan stoltsera sig som bäst i Europa.– Jag gjorde mitt jobb, att ge allt i varje sekund. Jag hade tur som fick ordna segern. Att bara få vara här är stort, och att få ha turen att göra mål… Det finns inget bättre, säger matchhjälten i spansk tv enligt AS. – Jag är euforisk. Väldigt nöjd. Hela vårt folk förtjänar det här. Familjen, fansen… Vi är Europamästare och nu går vi för VM, säger en lyrisk Nico Williams.Englands besvikelse: ”Hjärtesorg i Berlin”Medan de spanska spelarna omfamnades i galna glädjescener – låg engelsmän utslagna i bestörtning på den andra planhalvan. BBC sammanfattade den engelska sorgen med tre ord.”Hjärtesorg i Berlin”, skrev kanalen efter slutsignalen. ”Three Lions lider en hjärtesorg i EM-finalen igen när Southgate och hans hjältar faller vid sista hindret”, skriver The Sun. Spanien har vunnit EM-guld 1964, 2008, 2012 och 2024.