• 2024-07-09

Spanien klart för EM-final efter blixtvändning mot Frankrike | Fotboll

Det var Frankrike som öppnade bäst i München.En masklös Kylian Mbappé måttade ett perfekt avvägt inlägg till Randal Kolo Muani som nickade in 1–0 redan efter nio minuter.Fullträffen var Frankrikes första i öppet spel detta EM.Men glädjen blev kortvarig.Spaniens underbarn, blott 16-årige Lamine Yamal, dribblade sig till öppet skottläge och skruvade läckert in kvitteringsmålet i den 21:a minuten.Med det blev Barcelonatalangen EM-historiens yngste målskytt genom tiderna.– Det var svårt efter att ha släppt in ett tidigt mål. Jag tog bollen och tänkte inte på att försöka få in den där den gick in. Nu är vi glada, säger Yamal i TV4:s sändning och fortsätter:– Väldigt glad att ha nått finalen, vilket nu är det viktigaste. Vi hoppas vi kan vinna titeln.Hjälten upp i skytteligatoppEfter 25 minuter hade spanjorerna vänt.Dani Olmo fintade sig in i straffområdet och sköt bollen i mål via en fransk back. – Vilken vändning, på tre minuter har Spanien vänt… Otroligt läckert gjort av Dani Olmo. Det gnistrar om den spanska vändningen, säger TV4-kommentatorn Lasse Granqvist.Målet var Olmos tredje detta mästerskap – och han delar skytteligaledningen med ett koppel andra spelare.Den andra halvleken blev mållös och Spanien är därmed klart för final. Efteråt var franske storstjärnan Kylian Mbappé besviken.– Självklart, du är alltid besviken när du inte vinner. Det är normalt, det är mänskligt. Som jag sade tidigare, vi ville vinna och nu åker vi hem. Så det är en besvikelse, helt klart, säger han.Där har man chansen att vinna sin fjärde EM-titel i historien. För motståndet står vinnaren i onsdagens möte mellan England och Nederländerna.Matchhjälten Dani Olmo får frågan i TV4 vilket lag han föredrar.– Vi bryr oss inte, säger han.