• 2024-07-02

Mittbacken hjälte efter historiska fullträffen: ”Fullständigt galet” | Fotboll

Foto: IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/WUNDERL / IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS WWW.IMAGO-IMAGES.DE Foto: ADAM DAVY / STELLA PICTURES / PADet var direkt i matchupptakten av åttondelsfinalen som Turkiet fick en hörna. Bollen dansade på mållinjen innan al-Ahli-försvararen Merih Demiral tryckte in 1–0.Då hade det inte ens spelats en minut. Målet var historiens snabbaste i en utslagsmatch i EM.Och arenan i Leipzig kokade.– Det är fullständigt galet här inne, det är en vild stämning och Turkiet tar ledningen, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.Österrike hade annars det mesta av spelet och de klaraste målchanserna.Oväntad matchhjälte: ”Var vasst”Men bollen ville inte in. I stället fick Turkiet en ny hörna i den 59:e minuten. Återigen höll sig Demiral framme. Den här gången steg han till väders och nickade kraftfullt in 2–0.– Det är helt otroligt… Återigen en fast situation och återigen Merih Demiral, säger Härenstam.– Det där var vackert, det där var snyggt, det där var vasst, säger SVT-experten Glenn Strömberg.Trots underläget vägrade Österrike att ge sig. Efter 66 minuter var det deras tur att få med sig en hörna. Bollen skarvades fram till inhoppande Michael Gregoritsch som reducerade till 1–2.Kontakt och match på nytt.Men fler mål kom inte, trots att Österrike var ytterst nära att kvittera i matchens slutskede där målvakten Mert Günok stod för en mästerlig räddning.–Vi hade nickstarka spelare, men Demiral gjorde mål och om du är två mål bakom så blir det inte lättare. Laget försökte med allt. Vi hade tillräckligt med tid att lösa ett kryss. Det är svårt när du har Gordon Banks i målet, säger Österrikes förbundskapten Ralf Rangnick.Turkiets förbundskapten var inte lika lyrisk, även om han hyllade sin målvakt: – Det har varit så många spektakulära räddningar likt den här. Jag är glad för honom, för landet och för gruppen som vi har skapat här, säger Vincenzo Montella och fortsätter: – Det är hans jobb att göra räddningar. Vi är väldigt glada för att han gjorde en matchvinnande i slutskedet.Turkiet höll undan och får spela kvartsfinal mot Nederländerna i Berlin den 6 juli.