• 2024-06-29

Mardrömsminuten fällde Danmark mot Tyskland i EM | Fotboll

Joachim Andersen. Foto: KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBLTyskland firar. Foto: ANDREEA ALEXANDRU / AP TT NYHETSBYRÅNVärdnationen Tyskland fick en kalasstart på åttondelsfinalen mot Danmark när man gjorde 1–0 redan efter fyra minuter. Men målet dömdes bort för en knuff i straffområdet.Första halvleken handlade i stället om väderleken. Matchen avbröts i den 36:e minuten efter åskoväder och blixtnedslag i närheten av arenan.Den kunde återupptas efter cirka 25 minuters avbrott. Och efter paus var det Danmark som tog kommandot.Crystal Palace-backen Joachim Andersen höll sig framme på en fast situation och tryckte in 1–0. Trodde alla. En VAR-granskning visade att Andersen var offside med ytterst liten marginal.I stället hittade VAR-rummet en hands på samme Anderson, vars hand nuddat bollen på ett inlägg i andra änden av planen. Fram klev Kai Havertz och sköt 1–0 till Tyskland. Denna gång var målet godkänt.– En fruktansvärd minut för Joachim Andersen. Målskytt i ena änden, nej inte det… I stället en liten touch på hans hand och syndabock för en straff. Det är grymt, livet är grymt ibland, säger expertkommentatorn Jens Fjellström i TV4 och fortsätter:– Oerhört, oerhört kämpigt. Och det är klart att det kommer debatteras vilka marginaler som ska krävas för att det ska vara offside.Kritiken: ”Dödat kärleken till sporten”På sociala medier var flera stora fotbollsprofiler upprörda över domsluten.”Fullständigt chockerande att det döms straff för det där”, skriver förre Manchester United-ikonen Gary Neville på X.”VAR har dödat kärleken till fotbollen. Börja om”, skriver Theo Walcott.”Handsregeln är skit”, skriver Alan Shearer.Joachim Andersen själv efter matchen:– Det är den minsta offside jag sett i hela mitt liv om jag ska vara ärlig. Och sen att ge straff i den situationen är ett galet beslut, säger han.– Jag har spelat i PL i fyra år och de senaste två år har domarna kommit och snackat och förklarat reglarna. Och det här, det är aldrig straff. Det är en halv meter ifrån mig och skjuter bollen på min hand. Vad vill du att jag ska göra? Svart på vitt, det skulle aldrig bli straff. Och nu är det dessutom en engelsk domare som dömer straff. Det är galet!– Det är så oerhört frustrerande att förlora på det här sättet. Fotboll är brutalt ibland. Brutalt.Musiala gjorde 2–0Kasper Schmeichel om handsen som gav straffen:– Det spelar roll vem det är som dömer nuförtiden. Jag tycker det är en naturlig position, jag förstår verkligen inte vad han ska göra med handen.Danmark hade ett par hyfsade kvitteringschanser men lyckades aldrig resa sig. I stället sprang sig Jamal Musiala fri och placerade in 2–0.Tyskland spelar därmed kvartsfinal i Stuttgart den 5 juli mot vinnaren i mötet mellan Spanien och Georgien.