• 2024-07-30

Malmö säkrade Europaspel – nu väntar pengaregn | Champions League

MFF-spelarna jublar. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅNStekhete Hugo Bolin stod för Malmös första mål. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅNAlexander Berntsson gav sitt Klaksvik en drömstart på matchen. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅNEfter att ha besegrat KÍ Klaksvik med övertygande 4–1 på hemmaplan i det första mötet var det inför returen på Färöarna inte mycket som talade emot att Malmö FF skulle ta sig vidare till nästa runda i Champions League-kvalet.Det lyckades man också med – men det trots en snöplig förlust där hemmalaget avgjorde i matchens slutsekunder.Chockartad förlust på FäröarnaInledningen på matchen var också mardrömslik för MFF, då man redan efter två minuter släppte in ett mål av svenske Alexander Berntsson.Men tio minuter senare kvitterade formstarke Hugo Bolin efter att ha blivit serverad en delikat genomskärande passning av Sergio Penas känsliga högerfot.Drygt tio minuter in i den andra halvleken revs Sören Rieks ner i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Fram stegade lagkapten Anders Christiansen, som hur säkert som helst slog in ledningsmålet för sitt Malmö.Ledningen stod sig dock inte särskilt länge, för i minut 66 kvitterade hemmalaget genom Arni Frederiksberg – som smått otroligt kunde slå in bollen direkt i mål ute från hörnflaggan.Med bara sekunder kvar att spela gjorde Frederiksberg sitt andra mål för kvällen genom en frispark. Det blev också matchens sista mål som därmed gav Klaksvik segern.Den chockerande förlusten till trots så kan alltså MFF ändå glädja sig åt att man nu tagit sig vidare i Champions League-kvalet tack vare storsegern i det första mötet på hemmaplan.Pengaregn att vänta för MFFAvancemanget till nästa kvalrunda innebär att drömmen om Champions League fortfarande lever. Men oavsett hur det går under resten av kvalspelet står det trots dagens resultat klart att det kommer bli europeiskt gruppspel under hösten för Malmö.På förhand var nämligen förutsättningarna glasklara då man vid seger i dubbelmötet med KÍ Klaksvik säkrade sitt deltagande i den kommande upplagan av Conference League. Det i sin tur innebär klirr i kassan för skåningarna, som nu är garanterade en insättning på strax under 40 miljoner kronor från Uefa som belöning för att ha kvalificerat sig för ligaspelsfasen i Conference League.Men det är fortfarande Champions League som Malmö har siktet inställt på, och i den nästa kvalomgången väntar antingen grekiska PAOK eller Borac Banja Luka från Bosnien beroende på hur det går i deras avgörande kvalmatch som spelas under morgondagen (onsdag). LÄS MER: Så fungerar nya Champions League