• 2024-06-26

Georgien slog Portugal i EM – klart för åttondelsfinal | Fotboll

Georgiens första EM-slutspel någonsin.Då tog sig den 74-rankade nationen till åttondelsfinal. Detta efter en historisk första mästerskapsvinst – mot ett stjärnspäckat Portugal. Fixstjärnan Kvicha Kvaratskhelia ordnande en georgisk drömstart när han placerade in 1–0 efter två minuter. Ronaldo vansinnig: ”Verkligen överdrivet”Ett frustrerat Portugal jagade en kvittering – med den argaste av dem alla i laget. Cristiano Ronaldo slog ut med armarna mot medspelarna och skrek på domarna vid flera tillfällen.– Oj, vad lack han är alltså, säger TV4:s Siavoush Fallahi efter att tv-bilder visat när Ronaldo gav fjärdedomaren en utskällning i paus. Utskällningen var en följd av att Ronaldo dragits ned i straffområdet. – Den här ilskan för en sådan situation… jag fattar att han är hungrig, men det där är verkligen överdrivet, fortsätter Fallahi. I norska TV2 reagerade expertkommentatorn Solveig Gulbrandsen ännu starkare mot bilderna.– Han var inte färdig (med situationen). Han betedde sig lite som en bortskämd skitunge som var arg, dundrar norrmannen.Cristiano Ronaldo gick igenom den mixade zonen utan att säga ett ord. Foto: PHILIP GADD.Ronaldos utbrott efter bytetI den 57:e minuten fortsatte den georgiska succékvällen. Från straffpunkten satte Georges Mikautadze 2–0, och klev upp i ensam skytteligaledning på tre mål.Ronaldo var fortfarande argast av dem alla.I den 66:e minuten valde förbundskapten Roberto Martinez att ta av sin lagkapten. Då svarade Ronaldo med att sparka bort vattenflaskor vid bänken.– Cristiano Ronaldo har mer eller mindre stått stilla i 60 minuter och gnällt på domaren. I återerövringspressen är han ju bedrövlig, säger TV4:s Erik Edman.Efter matchen gick Ronaldo igenom den mixade zonen utan att ge en enda kommentar, bara en tumme upp.För Georgien väntar nu Spanien i åttondel den 30 juni. Portugal möter Slovenien den 1 juni.Georgien hyllas av Portugals förbundskapten Roberto Martinez efter segern. – Georgien fick det tidiga målet de behövde. Vi var inte tillräckligt skarpa i hjärnan med sista passningen och avsluten framför mål. Deras målvakt gjorde en makalös insats. Georgiens seger var välförtjänt, säger han. Roberto Martinez luftade truppen rejält och bytte ut nästan hela startelvan inför mötet med Georgien. Bland annat bänkades mittfältsstjärnorna Bruno Fernandes och Bernardo Silva.– Jag vill ge alla spelare chansen att förbereda sig inför slutspelet, förklarar förbundskaptenen.