• 2024-08-15

Elfsborgs succé – klart för Europaspel i höst | Fotboll

En plats i Europa League-playoff låg i potten när Elfsborg tog emot HNK Rijeka på torsdagskvällen.Efter 1–1 i Kroatien i det första mötet var det gästerna som kom ut starkast inför 6 035 åskådare på Borås arena och skapade ett par farliga lägen under den första kvarten.Elfsborg, utan avstängde anfallaren Jalal Abdullai, växte in i halvleken och efter 24 minuter stod Niklas Hult för en fin individuell prestation, men avslutet med högerfoten gick utanför den bortre stolpen.I den 35:e minuten åkte hemmalaget på ett tungt avbräck när mittbacken Gustav Henriksson utgick skadad. In kom Buhari Ibrahim som inte hade spelat match sedan den 19 maj.På tilläggstid fick Simon Hedlund matchens dittills bästa läge, men kroaternas målvakt Martin Zlomislic stod för en jätteräddning på det skottet.Första halvlek slutade mållöst.Baidoo spräckte nollanAndra halvlek var bara fem minuter gammal när Sebastian Holmén prickade stolpen efter fint förarbete från Simon Hedlund och Besfort Zeneli på högerkanten.Fem minuter senare var det dags för Michael Baidoo att få ett bra läge, men avslutet gick högt över. Ett ledningsmål för hemmalaget hängde i luften när Rijekaspelarna såg tröttare och tröttare ut för varje minut som gick.I den 68:e minuten kom 1–0-målet efter en bjudning från gästerna. Michael Baidoo blev helt fri och satte bollen mellan benen på målvakten. Ghananen firade med en kullerbytta och några danssteg.Direkt därefter fick Rijeka ett kvitteringsläge, men då stod Isak Pettersson för en viktig räddning.Säkrat Europaspel i höstI den 83:e minuten fastställde Ahmed Qasem slutresultatet till 2–0.Nu stundar playoff, som är det sista steget före Europa League, för boråsarna. Där står Molde för motståndet.– Vi mötte dem för något år sedan. Det är säkert ett bra lag om de har kommit så här långt, men vi är också bra eftersom även vi är här. Det kommer bli en rolig match, säger Ahmed Qasem.Vid avancemang därifrån kan intäkter på omkring 100 miljoner kronor vänta.– Jag har ingen koll på det där. Vi har inte pratat om sånt, men jag hoppas att det är mycket pengar som klubben får, säger Qasem med ett leende efter matchen.I och med segern mot Rijeka är Elfsborg garanterat minst en plats i Conference League.LÄS MER: Matchhjälten Ahmed Qasem kräktes under firandetSå ställde Elfsborg upp mot RijekaElfsborgs startelva (3-4-3 från höger): Isak Pettersson – Sebastian Holmén, Gustav Henriksson (ut 35), Terry Yegbe – Simon Hedlund, Besfort Zeneli, Timothy Ouma, Niklas Hult – Ahmed Qasem, Michael Baidoo, Per Frick (ut 66)Avbytare: Melker Uppenberg (mv), Marcus Bundgaard (mv), Johan Larsson, Rami Kaib, Ludvid Richtnér, Buhari Ibrahim (in 35), Andri Baldursson, Jens Jakob Thomasen, Arber Zeneli (in 66), Eggert Gudmundsson, Camil Jebara, Leo ÖstmanVisa mer