• 2024-07-14

”Du kan för fasen inte göra någonting där ute” | Motor

Nej, det här blev ingen bra reklam för Indycar. Under kvalet strulade tekniken med den nya hybridmotorn och några fick göra om sina kvalvarv. Sen har ovalbanan i Iowa fått ny asfalt på vissa delar, men det har inte blivit så lyckat. Helgen började med en krasch för Marcus Ericsson, då han tappade kontrollen på bilen och dundrade in i muren på träningen. Först förstod ingen riktigt vad som hände. Men efter kval och lördagens race är det uppenbart att banan är extremt svårkörd, med egentligen bara ett spår, det var endast vid omstarter det gick att göra omkörningar utan att riskera att krascha – och utöver några snabba, spännande varv blev detta mest ”följa John”, med bilar i ett långt led efter varandra.Regerande mästaren självkritiskÄven regerande mästaren Alex Palou snurrade av när han kom ut i fel spår på banan och han var självkritisk efteråt.Han bad sitt team om ursäkt och tog på sig skulden helt själv.Samtidigt var detta så typsikt för denna helg, även de bästa var ute ur racet om de gjorde minsta lilla misstag.Scott McLauglin vann nattens race efter 250 körda varv. Han fick sälskap på prispallen av Pato O´´Ward och Josef Newgarden – som stod för kvällens prestation med tanke på att han startade från 22:a plats.Normalt är detta en av säsongens höjdpunkter.250 varv i runt 270 km/h på en liten ovalbana som bara är 1,4 kilometer lång – alltså bara 400 meter längre än en normal travbana.Iowa Speedway är extremt i en extrem sport.Bara att köra två race samma helg – det första startade klockan 02 natten till söndag svensk tid och sedan är det dags för race igen klockan 18 söndagkväll – är förstås en utmaning både när det gäller skicklighet, fysik och mentalt. Kvalet till båda racen klarades av lördageftermiddag lokal tid, på banan några mil utanför Des Moines. Det gick ändå ganska bra för svenskarna.I nattens race stod Marcus på tionde plats, precis före Felix Rosenqvist och Linus Lundqvist var på 13:e plats. En snygg comeback av Marcus, efter kraschen på träningen. I kvalet visade Marcus klass åtminstone i första delen, sedan fick han ett litet kast som gör att han står på 22:a plats i söndagens race.Felix startar från femte plats i kvällFelix klarade plats elva till lördag och imponerade stort i sista delen av kvalet och startar från femte plats i kväll. Linus Lundqvist var jämnast av svenskarna i kvalet, med plats 13 båda dagarna.Men som sagt: lördagens race blev en besvikelse. Med fler körda varv än totalt antal omkörningar, här brukar det annars vara över 300 passeringar.Det såg länge ut som vi hade kunnat få alla tre svenskarna topp tio.Efter 50 varv var Marcus femma, Linus Lundqvist tio och Felix Rosenqvist elva.Efter hundra varv var Marcus sexa, Linus åtta och Felix elva.Men till sist blev Marcus nia, han sjönk ner två platser de sista tre varven, då han fick något problem med bilen. Felix slutade på 13.e plats och Linus Lundqvist fick en kostsam bestraffning och kom i mål först på 21:a plats.Klockan 18 i kväll är det dags för helgens andra race på samma bana.Tyvärr hinner man inte asfaltera om banan innan start.– Ge mig en öl!Det var det förste som vinnaren Scott McLaughlin sa efteråt, efter sin första seger på en ovalbana.– Jag har inte velat kalla mig en Indyförare förrän jag vunnit ett race på en ovalbana. Nu har jag gjort det. Och jag hade en fantastisk bil.  Scott McLaughlin står i pole position i kvällens race.