• 2024-08-28

Det borde vara en bra tröst för Malmö FF-supportrarna | Johan Dolck Wall

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅNJohan Dolck WallSebastian Nanasi borta, tilltänkta ersättaren Sead Haksabanovic både skadad och ur form. Ett försvar som den senaste tiden läckt som ett såll och ett krav på att hålla nollan.Bekymren radades upp för Henrik Rydström inför returen mot Sparta Prag där underläget med 2-0 från förra veckan innebar en uppförsbacke redan från avspark. Något drastiskt behövde hända. Lösningen blev en tredje mittback. Colin Rösler in bredvid Pontus Jansson och Nils Zätterström. Anfallaren Erik Botheim, som varit iskall under de hetaste sommarmånaderna, på bänken tillsammans med ungtuppen Hugo Bolin. Rutinerade rävarna Anders Christiansen och Sören Rieks i startelvan med målsättningen att hålla liv i matchen så länge som möjligt för att så småningom mer desperat jaga målen som behövdes.Dubbla straffmissarUppförsbacken blev brantare i och med Sparta Prags straff i den 19 minuten. Med sina mål mot Ludogorets sköt Veljko Birmancevic Malmö FF in i Champions League 2021. Som Sparta-spelare gavs han chansen att göra det motsatta. Skärpan saknades från straffpunkten men tyvärr, för MFF:s del, var det likadant för Anders Christiansen efter att han, bara åtta minuter senare, knuffats omkull och själv tagit straffen. Varsitt sumpat läge och 0-0 i paus var ett utgångsläge som MFF kunde acceptera inför den andra halvleken.Med halvtimmen kvar lättade Rydström på handbromsen och skickade in Erik Botheim samtidigt som Sören Rieks byttes ut. Kvarten senare gavs full gas. Taha Ali och Hugo Bolin in i stället för Anders Christiansen och Colin Rösler. MFF behövde gå för det, men det gick inte. Busanello fällde Preciado och till skillnad från Veljko Birmancevic och Anders Christiansen kunde Lukas Haraslin hitta målet från elva meter. 1-0 till Sparta Prag i den 80:e minuten och Champions League-drömmen släcktes för de svenska mästarna. Haraslin spelade fram Albion Rrahmani som gjorde 2-0 bara någon minut därefter och när MFF-spelarna stegade fram till den östra kortsidan för att tacka de 1000 tillresta supportrarna var det med bistra miner och hängande huvuden.Borde vara bra tröstSparta Prag var det bättre laget över 180 minuter men spelmässigt var MFF inte lika långt ifrån som siffrorna 0-4 antyder. Därför kändes frustrationen och tomheten extra stor hos Anders Christiansen, Johan Dahlin och de övriga spelarna när de klev på bussen som skulle ta dem genom Prag-natten från Letna-stadion till hotellet. Chansen fanns, de hade bara inte tagit den.Kvalet är över men en rad bekymmer finns kvar. Någon Nanasi-ersättare har inte uppenbarat sig och fler mål släpptes in. Sead Haksabanovic ljumskar krånglar och flera breddspelare har svårt att utmana om en plats i den startelva som kommer behöva rotation i höst.Samtidigt.Allsvensk serieledning med sju poäng, minst hundra Uefamiljoner säkrade, Europa League-spel som väntar, spelarförsäljningar för omkring 175 miljoner kronor och genombrott av ett 19-årigt superlöfte.Går MFF in i hösten med halvfullt eller halvtomt glas?Det avgörs till stor del på söndag.Om Djurgården besegras i den allsvenska seriefinalen på söndag skiljer de tio poäng mellan lagen och då ska det väldigt mycket till för att SM-guldet inte försvaras. Det borde vara en rätt bra tröst för alla MFF-supportrar som grämer sig över den missade Champions League-platsen.Djurgården har å sin sida möjlighet att minska avståndet till fyra poäng, och har dessutom en match mindre spelad. Där har ni den här veckans stora ödesdag för Henrik Rydströms gäng.