• 2024-08-12

Bajen rasade ihop mot BP – Nikola Vasic historisk | Allsvenskan

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN Foto: Harald Weidinger/TT / TT NYHETSBYRÅN Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅNNär Hammarby IF-talangen Bazoumana Touré gjorde 2–1 och 3–1 inom loppet av fem minuter såg han ut att ha frälst sitt lag och stängt matchen redan i första halvlek. Men Hammarby IF hade glömt bort att IF Brommapojkarna hade Nikola Vasic på topp. I den 49 minuten reducerade han med sitt tionde mål för säsongen och passade samtidigt på att bli klubbens bästa målskytt genom tiderna när han passerade Mauricio Albornoz i statistiken.  Han var inte klar där.  Efter dryga 70 minuter höll han sig framme igen och lyfte in 3–3 bakom Warner Hahn. Det blev slutresultatet.Firade inte målenVid inget av tillfällena firade 32-åringen när han gjorde mål. – Första målet var ett reduceringsmål, där blir det inget jubel. Kvitteringen … Jag visste inte att den var inne förrän de andra kom till mig, säger Vasic.Det finns dock ytterligare en förklaring till det uteblivna jublet. Vasic är uppvuxen på Södermalm och har ett förflutet i Hammarby IF:s akademi. Han har dessutom flörtat rejält med klubben och sagt att han har som dröm att spela för de grönvita. Han gör det igen nu.– Jag har alltid sagt att jag vill spela i Hammarby. Sedan får vi se vad det landar i nästa år. Det här året har jag kontrakt med BP och jag kommer köra klart det, säger Vasic som menar på att han ”garanterat skulle göra Hammarby bättre”.Har du haft någon kontakt med dem då?– Nej.I den mixade zonen, efter måndagens derby, möttes dock Vasic och Hammarby IF:s sportchef Mikael Hjelmberg. De skämtade med varandra.Dessvärre för Vasic del stänger dock Hjelmberg dörren för en övergång. I alla fall som läget är just nu.– Jag är fullt medveten om att han vill spela i Hammarby nästa år, han har sagt det till mig också, men som det ser ut nu har vi två unga och väldigt bra forwards i Jusef Erabi och Deniz Gül. Så som det ser ut nu har vi ingen plats, säger Hjelmberg.Men om någon av de två skulle säljas så kanske …– Då ser ju konkurrenslandskapet annorlunda ut. Då blir det en ny diskussion, säger Hjelmberg.– Det är en bra spelare, det är inget snack om det. Han får kämpa på så får vi se.”Första gången vi var rädda”Med totalt 11 mål den här säsongen är Vasic bara ett bakom Isaac Kiese Thelin i skytteligan.– Han betyder jättemycket. Dels för att han gör väldigt mycket mål, dels i vårt längre spel. Det är väldigt kul, sent i karriären. Och att han har gått den långa vägen. Att fortsätta utvecklas i den åldern är otroligt roligt så klart. En fantastisk kille också, säger IF Brommapojkarnas tränare Andreas Engelmark som hoppas att anfallaren i alla fall stannar resten av året.3–3 blev som sagt slutresultatet i matchen och lagen fick ett poäng vardera. I tabellen ligger BP alltjämt på en tiondeplats och Hammarby IF på tredje. – Vi avslutar första halvlek bra. Kommer ut i andra, det blir mål ganska snabbt. Jag är så klart inte nöjd med försvarsspelet på det målet, säger Hammarby IF-tränaren Kim Hellberg om matchen.Han fortsätter:– Sedan blir det en dålig halvlek för oss där vi blir rädda om det vi har. Min känsla var att det var första gången vi var rädda och ängsliga över att leda en fotbollsmatch.