• 2024-08-18

AIK vinner hetsigt derby mot Djurgården | Allsvenskan

Celina firar med familjen på läktaren Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅNSotirios Papagiannopoulos firar mål Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅNEtt AIK med två allsvenska segrar på raken gästade ett Djurgården som precis kvalat sig vidare i Conference League. När domaren blåste i gång matchen ville båda lagen vinna. Efter 25 minuter fick AIK:s Ioannis Pittas matchens första heta målchans – en cykelspark i ribban. Därefter hettade det till på riktigt mellan lagen. När Dino Besirovic gick ner, för åtminstone tredje gången i matchen, byttes han ut. På vägen av planen blev det bråk.Djurgårdsspelaren: ”Det är ingen fotboll”Precis som efter att Bersant Celina, hans ersättare, gjort ledningsmålet och firade med sin familj i publiken.Provokativt, kan man tycka, eftersom de satt i anslutning till Djurgårdens bänk.– Det är inget provocerande i det, säger han i Max:s sändning.Efter den första halvleken var Djurgårdens Rasmus Schüller missnöjd med matchen.– Det är väldigt lite fotboll. Mycket fasta situationer, bråk, med mera, säger han i sändningen.– Det är ingen fotboll, fortsätter han.Målvaktsbyte – i båda lagenMalkolm Nilsson Säfqvist klev av skadad efter 56 minuter. In i hans ställe kom storvärvningen Jacob Rinne, som senaste spelade för Al Fateh i den saudiska ligan.Mindre än tio minuter senare släppte han in sitt första mål – och AIK fick till slut utdelning på sina långa inkast. Bollen landade framför fötterna på Rui Modesto, som gjorde sitt sjätte allsvenska mål för säsongen.– Jag vet inte varför (vi slår Djurgården så ofta). Det var en väldigt bra match av oss igen. Vi är inte rädda för de här matcherna, vi vet exakt vad vi ska göra, säger Modesto i Max.Med en kvart kvar att spela tvingades även AIK till ett målvaktsbyte – där Ismael Diawara ersatte Kristoffer Nordfeldt.– Det är jobbigt, så klart. Det är inte mycket positivt. Det är inget bra, säger Radetinac i Max och fortsätter:– Det är svårt att förklara. Det blir avbrott efter avbrott. Vi fokuserar på fel saker. Vi vill vinna jättemycket men det finns inga bortförklaringar. Vi förtjänade inget mer.Han får medhåll av sin tränare Thomas Lagerlöf:– Klart rättvist i mina ögon. Vi gör en väldigt svag första halvlek. VI kommer ut bra första tio minuterna, men vi gör inget av det. AIK pressar, men det är väldigt många misstag. Både med bollen, och missförstår varandra. Många misstag offensivt.Desto mer belåten var AIK:s Mikkjal Thomassen.– Jag vet hur mycket det här betyder för AIK och alla runt klubben. Det är viktigt för oss. Vi ska konkurrera om att komma ut i Europa. Det är långt, men vi kommer ge det ett försök.Matchen slutade 2–0 till gästande AIK, och tar dem till en sjundeplats i tabellen.