• 2024-08-13

Malmö FF vidare till playoff i Champions League-kvalet | Champions League

Anders Christiansen gjorde det avgörande målet i förlängningen. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅNI det första mötet mellan Malmö FF och Paok i kvalet till Champions League, som i förra veckan spelades på Eleda Stadion i Malmö, stod skåningarna för en överraskande pigg insats där man överlag spelade en sprudlande fotboll och dominerade stora delar av matchen.Men trots ledning två gånger om – och flertalet goda chanser till ytterligare mål – visade resultattavlan 2–2 när domaren blåste för slutsignal.Ett resultat som innebar att det var fullständigt öppet inför den avgörande returen, som under tisdagskvällen spelades på ett stämningsfullt Toumbastadion i stekheta Thessaloniki.Målfest i galen första halvlekTermometern visade över 30 grader när matchen blåstes i gång, men den höga värmen verkade inte bekomma MFF-spelarna. För precis som i det första mötet var det Malmö som tog tag i taktpinnen och det skulle ge resultat. För i den tionde minuten kunde Sebastian Nanasi trycka in bollen med huvudet efter att Pontus Jansson skarvat vidare ett långt och högt inkast från Jens Stryger.Men säg den lycka som varar för evigt.För bara tio minuter efter ledningsmålet tilldelades Paok en frispark en bit utanför Malmös straffområde. Fram stegade brassen Taison, som med en lågt slagen boll kunde överlista Johan Dahlin – som bara stod och såg på när den seglade in i nätmaskorna.Den första halvleken bjöd överlag på få målchanser, men precis före halvtidsvilan small det till tre (!) gånger om.Först var det hemmalagets Konstantinos Koulierakis som drog i väg en riktig projektil från distans som borrade sig upp i krysset. Malmö hann knappt sätta bollen i spel igen innan Nanasi gjorde sitt andra för kvällen efter att ha mött ett välriktat inlägg av Sören Rieks.Men det var Paok som fick det sista ordet – och det med bara sekunder kvar att spela. Detta efter att serben Andrija Zivkovic dribblat av Sergio Peña inne i straffområdet, för att sedan smeka in bollen i det bortre hörnet.Oväntad hjälte i sista sekundenÄven om de inte fick utdelning på sina chanser så visade grekerna under inledningen av den andra halvleken att de var sugna på fler mål. Bland annat hade de en boll i stolpen efter att Dahlin med nöd och näppe kunnat rädda bollen i samband med en hörna.Malmö i sin tur hade svårt för att komma till avslut och började se trötta ut i hettan. Trots att Henrik Rydström försökte få fart på offensiven genom att slänga in Hugo Bolin och Anders Christiansen fortsatte det se trubbigt ut framåt i banan.Men så i den sista övertidsminuten tilldelades Malmö en frispark vid sidan om Paoks straffområde efter att Taha Ali rivits ner. Samtliga MFF-spelare tog plats inne i boxen och efter lite flipperspel studsade bollen till slut in i mål via ynglingen Nils Zätterströms fot.Det var också det sista som hände under ordinarie tid och matchen gick till förlängning.Nils Zätterström kvitterade med sekunder kvar att spela. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN”AC” med spiken i kistan – efter delikat framspelningDär var det återigen Zätterström som skulle visa sig vara avgörande då den 19-årige mittbacken – från ingenstans – dribblade av ett par spelare innan han med en delikat passning frispelade Christiansen. Den danske lagkaptenen tackade och tog emot genom att bomba in Malmös fjärde mål för kvällen.Nu var det hemmalagets tur att se slutkörda ut och det var tydligt att luften gått ur spelarna efter den chockerande kvitteringen under ordinarie tid.I början av den andra och sista övertidskvarten så var Lasse Berg Johnsen nära att punktera matchen med ett distansskott som träffade insidan av ribban. Men några fler mål blev det inte och således var det Malmö som kunde jubla efter att slutsignalen ljudit, då man efter en heroisk vändning tagit sig vidare i kvalet efter att ha gått segrande ur dubbelmötet med sammanlagt 6–5 (!).Drömmen om Champions League leverKvällens dramatiska seger i Thessaloniki innebär att Malmös dröm om Champions League fortfarande lever. Härnäst väntar ett avgörande playoff-spel mot det tjeckiska huvudstadslaget Sparta Prag, med start redan nästa vecka, där MFF inleder på hemmaplan.Dubbelmötet med Sparta Prag är det slutgiltiga hindret innan ett eventuellt deltagande i Champions League, då vinnaren kvalificerar sig för spel i den största klubblagsturneringen. Förutom den sportsliga aspekten kan vinnaren även jubla åt att ha säkrat omkring 350 miljoner kronor, då det är prissumman som Uefa betalar ut till samtliga lag som tar sig hela vägen.Skulle Malmö förlora det kommande playoff-spelet väntar i stället spel i Europa League och en prispeng på runt 140 miljoner kronor.