• 2024-07-25

Sverige vinner OS-premiären mot Norge | OS 2024

Den första minuten av OS-turneringen var perfekt för Sverige. Mittsexan Linn Blohm inledde aggressivt i försvarsspelet, Norge tog ett tamt avslut och anfallet efter satte Blohm själv 1-0. Det satte tonen för stora delar av den första halvleken. En halvlek som Sverige mer eller mindre ledde hela vägen, fram till de avslutande minuterna. En stark norsk avslutning från Norge såg till att de gick till pausvila i en tvåmålsledning. Henny Reistad, i mångas ögon världens bästa handbollsspelare, missar den här matchen på grund av skada. I hennes frånvaro klev Stine Oftedal fram med fem mål – flest av alla – under den första halvleken. Krisen för Sverige – helt utan mittsexorDen andra halvleken började för svensk del i samma tonart som den slutade. Moll. Norge utökade sin ledning och efter drygt tio minuter fick Linn Blohm rött kort – ett direkt mardrömsbesked för svensk del. Sofia Hvenfelt hade tvingats kliva av med lindat knä i den första halvleken och plötsligt hade Sverige inga mittsexor tillgängliga. Med den utmaningen växte Sverige. Halvvägs genom den andra halvleken var det utjämnat efter starka prestationer från inte minst Nathalie Hagman och Nina Koppang. Ett par minuter senare var det Sverige som hade övertaget, om än knappt. Inte lite tack vare storspel av Johanna Bundsen. Med mindre än åtta minuter kvar av matchen hade hon över 50 procent i räddningsprocent på skott från sex meter. – Det är helt makalöst, sa experten Matilda Boson i Max. Med den säkerheten i målet började försvaret också storspela och Sverige såg till att vända på steken och ta hem segern mot Norge. Roberts: ”Ska inte gå på myten om oss själva”När lagkaptenen Jamina Roberts intervjuades i Max var det tydligt att hon inte är van att vinna handbollsmatcher mot Norge. – Jag har inte gjort det så ofta. Jag har inte så mycket att säga. Den här segern är en bonus, otrolig prestation och så jävla kul, säger hon i Max. Senast Sveriges besegrade Norge var 2017. – Ja, men det går sju år mellan gångerna. Kul att den kom i dag! Roberts lovar trots skrällsegern att laget kommer behålla ödmjukheten framåt i turneringen. – Vi får försöka att inte gå på myten om oss själva och tro att vi är något.