• 2024-07-22

AIK nollat av Gais i Thomassens debut | Allsvenskan

För drygt en vecka sedan tillträdde Mikkjal Thomassen som ny huvudtränare för AIK. Måndagens bortamatch mot Gais blev färöingens debut på AIK:s tränarbänk. Och det visade sig bli en tuff nöt att knäcka. Trots spelmässig dominans för gästerna – var det Gais som gick till pausvila i ledning. Det efter att Axel Norén nickat in 1–0 den 40:e minuten. Mittbacken lämnades helt ensam vid den bortre ytan när han nickade bollen via stolpen och in i mål. Inhopparen målskytt direkt: ”Jävligt starka”I den andra halvleken valde Mikkjal Thomassen att justera i elvan. Bersant Celina ersatte Dino Besirovic. Men trots taktiska korrigeringar lyckades inte AIK att slå hål på den grönsvarta nollan. I stället skulle inhopparen Alexander Ahl Holmström punktera matchen med sitt 2–0-mål i den 81:a minuten. Det var anfallarens femte mål för säsongen.Sjätteplacerade Gais har nu sju raka hemmamatcher utan förlust. Det är endast Brommapojkarna som lyckats besegra Gais på Gamla Ullevi under säsongen.– Hemma är vi jävligt starka, säger målskytten Ahl Holmström i Max.Gais huvudtränare Fredrik Holmberg instämmer om Gais starka hemmafacit.– På något sätt får vi energi av att det är mer Gaisare här. Vi försöker ge dem energi och dem oss. Vi har en känsla här att vi har stora chanser på hemmaplan. Med det sagt måste vi förbättra vårt bortaspel, säger Holmberg.Thomassen: ”Finns många bra saker”AIK:s Mikkjal Thomassen ger sin syn på förlusten:– Jag har sagt till spelarna att det finns många bra saker. Vi kommer ut med en bra intensitet och kontrollerar det första 15 som vi är nöjda med. Sen blir det mer fram och tillbaka. I andra får vi inte samma momentum, vi möter ett duktigt fysiskt lag. Vi gör lite byten men det lyckades inte ändå.Anton Salétros var kritisk till lagets insats i Thomassens första match.– Inget fel på intensiteten i matchen. Vi brister i kvalitet i dag med den sista passningen när vi ska komma ur Gais press, det gör att vi inte vinner matchen. Vi borde göra det bättre vid målen, säger han.Vad fick ni för instruktioner av Thomassen?– Komma ut med hög press och köra på. Vi följer matchplanen och i en sådan här match blir första målet viktigt. Det gör tyvärr Gais. Vi har några halvchanser men det känns som att vi var ganska ofarliga i dag, vi kommer inte igenom Gais på det sättet vi vill, säger Salétros.AIK ligger kvar på en åttondeplats i den allsvenska tabellen.