• 2024-07-06

England vidare till EM-semifinal | Fotboll

Sena kvitteringar har blivit Englands melodi. Precis som i åttondelsfinalen mot Slovakien gjorde man det mot Schweiz under lördagen. Bukayo Saka prickade in 1-1 i den 80 minuten och tog matchen till förlängning – och sedermera straffar. Där avgjorde Trent Alexander-Arnold för England som nu är klart för semifinal. – Vi visade mycket karaktär, tro och hjärta. Vi grävde djupt när vi behövde det som mest. Vi kommer göra allt för att vinna oavsett vad, det är allt som spelar någon roll, säger Alexander-Arnold i SVT. Missade straff – igenCole Palmer var först ut i straffläggningen och satte den enkelt. Efter det missade Manuel Akanji för Schweiz och det skulle bli avgörandet. Engelsmännen var iskalla och satte samtliga fyra efterföljande straffar. – Pickford läser honom som en öppen bok, säger Daniel Nannskog i SVT om Akanjis straff. England hade inför avgörandet ett mardrömsfacit. Då hade man förlorat sju av nio straffläggningar i EM- och VM-sammanhang. Psykade motståndarenEnglands målvakt Jordan Pickford tog varje chans han fick till att psyka de schweiziska spelarna. Inför Akanjis straff gick han bland annat och hämtade vattenflaskan för att försöka fördröja det hela. – Ju längre man får vänta desto mer tankar hinner komma. Han vet exakt vad han gör, säger Jonas Eriksson i SVT och tillägger: – Det är inom raden för vad som är okej. Undvek fiasko efter succédragMen England var på väg mot fiasko. Schweiz tog ledningen i den 75 minuten genom Breel Embolo och då var England på väg ut ur turneringen. Då agerade Englands förbundskapten snabbt och gjorde ett trippelbyte, efter att inte ha gjort något tidigare. Bara två minuter senare hade Bukayo Saka kvitterat.– Vi trodde att Southgate var för saktfärdig, men han var modig. Bytena gav den extra energi som de behövde vid rätt tidpunkt, säger Micah Richards till BBC. I semifinal väntar antingen Nederländerna eller Turkiet för England.